en plein public


en plein public 1.0

(Frans) op een zodanige manier dat iedereen het kan zien, horen of meemaken; in volle openbaarheid; in het openbaar; ten overstaan van iedereen; ten aanschouwen van iedereen
Vaak met de bijgedachte dat de openbaarmaking van het genoemde niet wenselijk is.

Algemene voorbeelden


Ook zo'n hekel aan van die mobiele bellers die en plein public hun zaakjes afhandelen?

NRC,

Van Diogenes van Sinope (4e eeuw voor Chr.) wordt gezegd dat hij zichzelf en plein public seksueel bevredigde als om te laten zien hoe wars hij was van conventies.

NRC,

Hugo Claus was er ook weer bij; hij bootste niet onverdienstelijk een konijn na, ongetwijfeld een Vlaamse Reus, want ik acht het wel erg onwaarschijnlijk dat hij zich en plein public aan een minder konijnenras zou wagen.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Ik heb mijzelf een paar Japanse ogen aangemeten en kijk door de spleetjes naar de levendig vertellende Ming en dan naar de film in de kamer van de gemaskerde man. Ik zie compleet andere beelden dan Ming me voorschotelt. Naakte westerse mannen urineren en deponeren hun uitwerpselen in elkaars mond. Masturberen en plein public. Martelen een vrouw. De film hapert even. Dan zie ik een hangende man in een vreemde constructie. Er is publiek aanwezig dat vol verwachting kijkt. Sommige mensen gespannen, anderen met een vlaag van walging.

http://www.brakkehond.be/77/paauw1.html,

Maar welke rechtgeaarde kleuter heeft op dat moment zin in het bouwen van een toren met drie houten blokken? Veel leuker is het om de wachtkamer te herschikken. In een trein bij voorbeeld. Bovenop de tafels klauteren is thuis verboden, dus even hier uitproberen. Of ze schreeuwen de tent bij elkaar en zetten onschuldige mensen "en plein public" in hun onderbroek door te vragen waarvoor ze gekomen zijn en aan welke enge ziektes ze lijden.

De Standaard,

In Frankrijk valt zijn 'verraad' bij het thuisfront slecht, net als de bruuske wijze waarop hij, als het moet en plein public, met lager geplaatsten omgaat. Er wordt al snel aan hem gerefereerd als 'J6M': 'Jean-Marie Messier, Moi-Même Maître du Monde'.

http://www.intermediair.nl/index.shtml?http://www2.intermediair.nl/artikel.jsp?id=50031,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • iemand en plein public afvallen
  • het vertrouwen in iemand en plein public opzeggen
  • iemand en plein public vernederen

President-directeur van Schiphol H. Smits zal politiek Den Haag niet keihard en plein public afvallen over alle commotie rond de invoering van Schengen.

NRC,

"Neptunus heeft mij destijds aangetrokken om te pieken op de momenten dat het moet. Dat kan alleen als je als coach met een gedegen planning werkt. De consequentie daarvan is dat spelers individueel en het team als geheel dan wel eens minder presteren op momenten die er ook minder toe doen. Dat je wel eens een wedstrijd verliest. Maar is dat een reden om spelers die een mindere prestatie leveren te wisselen? Om ze en plein public af te vallen?"

NRC,

Vanavond tegen San Marino keert Bryan Roy naar verwachting weer terug op de linkervleugel van Oranje. Een hoop levenservaring rijker. Vorig jaar september dreigde zijn loopbaan in een impasse te raken. Van Gaal zegde immers en plein public het vertrouwen op in de baldribbelaar. Roy was volgens zijn zeggen een intuïtieve voetballer die zich niet hield aan het spelconcept.

NRC,

'Jongen, ik hoop dat Leon Degrelle u ruimschoots vergoed heeft, hoeveel, vijfduizend frank? Méér? Dertig zilverlingen van duizend frank stuk om mij te vernederen en plein public?'

Het verdriet van België, Hugo Claus,

  • iets en plein public tonen
  • zich en plein public laten zien

De uit 1934 daterende auto verkeerde nog in redelijke conditie, maar werd uiteindelijk geheel naar originele staat gerestaureerd om sinds 2000 in al zijn oorspronkelijke glorie te kunnen worden gepresenteerd aan bezoekers van de showroom te Leusden. Het is nu voor het eerst dat deze auto en plein public zal worden getoond. Deze Audi was 's werelds eerste middenklasse automobiel met voorwielaandrijving, en vormde de basis voor Audi's nog immer actuele slogan 'Voorsprong door Techniek'.

http://www.audi.nl/nieuws/?/nieuws/nieuws_item0.html,

Tante Violet hief haar mollige vinger, haar stem zwol als om de jongens op de laatste bank te bereiken, '... en om de schande van ons af te wentelen dat wij het raadzaam geacht hebben om haar weer in ons huis binnen te laten, en daarom en daarom alleen heb ik besloten om mij en plein public op de kermis te laten zien in het gezelschap van mijn zuster en haar wettelijke man.'

Het verdriet van België, Hugo Claus,

  • iets en plein public duidelijk maken
  • en plein pubic een mededeling doen
  • iets en plein public toegeven
  • iets en plein public verkondigen
  • ergens en plein public verslag van doen
  • iets en plein public zeggen

Ze eisen dat voorzitter Bleumink van de universiteit aan studenten zijn excuses aanbiedt en "en plein public aan minister Ritzen duidelijk maakt dat de Rijksuniversiteit Groningen niet akkoord gaat".

NRC,

Maar het spelletje draait om exen, die bijvoorbeeld hun kans schoon zien om en plein public een mededeling te doen als 'Zij heeft mij met negen mannen bedrogen'.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Adembenemend. In het vraaggesprek zei Oë niet veel te geven om vertalingen - zoals hij ook en plein public plompverloren toegaf tegenover zijn Duitse vertaler - omdat hij speciaal schrijft voor een Japans publiek van generatiegenoten.

NRC,

Nooit is de smaakonzekerheid, ook bij de elite, zo groot geweest als nu. Zelfs Jan Hoet verkondigt en plein public dat hij niet weet wat kunst is.

Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

Als je met een mislukte man bent getrouwd, een man die je treiterde en sloeg, als je tot tweemaal toe van die man bent gescheiden, en als een alcoholverslaving het intiemste was wat je ten slotte met hem deelde - dan wordt het wat moeilijker om daar en plein public verslag van te doen.

NRC,

Want lijk of dat hij nu open en bloot voor heel Walle bij zijn dochter woont, heel de stad spreekt er schande van, zelfs Mijnheer de Kanunnik de Londerzeele die hem altijd de hand boven het hoofd houdt, heeft gezegd en plein public: "Het is misschien het verstandigste niet."

Het verdriet van België, Hugo Claus,

met bijwoord


  • ook en plein public

Adembenemend. In het vraaggesprek zei Oë niet veel te geven om vertalingen - zoals hij ook en plein public plompverloren toegaf tegenover zijn Duitse vertaler - omdat hij speciaal schrijft voor een Japans publiek van generatiegenoten.

NRC,

  • zo en plein public

Het is allemaal waar en treurig stemmend, maar zijn dat niet de dingen die men memoreert tijdens de begrafenis of crematie als men onder elkaar is met familie, vrienden en bekenden, die weten over wie en waarover je het hebt? Waarom moet dat zo en plein public? Waarom moet iedere willekeurige lezer dat óók weten?

NRC,